In januari heeft Daniël zelf mogen ervaren hoe het beschermen van regenwoud in Costa Rica in zijn werk gaat. DuurzaamheidsCertificering werkt al een tijdje samen met Work With Nature. Bij iedere nieuwe klant sponsort DuurzaamheidsCertificering Work With Nature om tropisch regenwoud te beschermen in Costa Rica. Tijdens zijn vakantie in het prachtige land benutte Daniël graag de kans om te gaan kijken in het beschermde regenwoud.
“Vanuit Nederland voelt het toch als ver van ons bed. Door er letterlijk doorheen te lopen kreeg ik een veel beter gevoel bij waarom dit zo belangrijk is en bij wat ze precies aan het doen zijn. Ik heb gezien hoe gebieden worden gekapt voor plantages en hoe de lokale ecosystemen hierdoor verstoord worden. Neem bijvoorbeeld de kenmerkende rode papegaaien, de macaws. Zij zijn aangewezen op een bepaalde vrucht van een hele harde boom. Die harde boom is erg geschikt om huizen mee te bouwen. Bijna al die bomen zijn daarom gekapt en daardoor zijn er al twee macaw soorten verdwenen. De rode macaw, en in hun kielzog weer andere diersoorten, komt weer langzaam terug door projecten zoals dit vertelt Daniël.”
De bevolking in de gebieden bij plantages is vaak arm en heeft niet veel. Zij doen zwaar werk voor een laag loon. Een boom kappen en verkopen is voor hen dan een welkome aanvulling. Daniël: “Work With Nature betrekt de lokale bevolking bij de conservatie van het regenwoud en informeert hen over het belang van ecosystemen. Ze bieden hen een kans om op een houdbare manier de kost te verdienen door hen op te leiden voor banen op het gebied van herbebossing, toerisme en conservatie.”
Er is veel informatie over hoe je zo efficiënt mogelijk hout laat groeien om te kappen voor verkoop. Maar er is geen literatuur over hoe je regenwoud terug laat groeien. Work With Nature experimenteert daarom naar de meest effectieve methodes om regenwoud te herstellen. Zo hebben zij meerdere boomvakken geplant. In het ene vak 3 meter uit elkaar en in het andere deel 2 meter uit elkaar. Elke boom, in totaal meer dan 3.000, wordt gemeten en bekeken om te zien hoe en wat het beste groeit en in welke combinatie. Deze kennis delen zij weer met verschillende universiteiten die deze kennis vervolgens verder verspreiden om duurzaam beheer van regenwoud te laten groeien.
“Het was voor mij heel waardevol om te zien waar wij vanuit Nederland een bijdrage aan leveren. Ik wist al dat dit belangrijk was, maar door het met eigen ogen te zien komt de waarde van dit mooie werk nog beter binnen. Bovendien kan ik onze klanten nog beter adviseren over het gebruik van duurzame materialen bij hun projecten.