Artikelen
Saxion eerste hogeschool met BREEAM certificering

Saxion eerste hogeschool met BREEAM certificering

Saxion heeft als eerste hogeschool van Nederland de BREEAM-NL-In-Use-certificering behaald. DuurzaamheidsCertificering verzorgde als BREEAM assessor de certificering van alle dertien gebouwen en gebouwonderdelen op de onderdelen gebouw, beheer en gebruik. Het BREEAM certificaat toonde mooie scores voor de hogeschool die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

 

Duurzaamheid in de praktijk

Saxion ondertekende in 2018 al de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en het College van Bestuur heeft eind 2020 de duurzame ambitie voor haar eigen organisatie vastgesteld. Bij die duurzame ambitie horen ook duurzame gebouwen en dus ging Saxion met dit omvangrijke project aan de slag. Met de BREEAM-NL-methode wilde de hogeschool onderzoeken hoe duurzaam hun gebouwen in de praktijk echt zijn.

Monsterklus

Saxion is in januari 2019 gestart met de voorbereidingen om de BREEAM In-Use audits. Het team van Facilitaire Service Organisatie formuleerde een antwoord op 156 vraagstukken per gebouwdeel. Tijdens deze monsterklus waren er geregeld tussentijdse toetsingsmomenten tussen Saxion en DuurzaamheidsCertificering om te kijken of de bewijslast zou voldoen tijdens de het officiële assessment.

“We zijn heel blij en trots”, vertelt projectleider Bayan Alasawdeh van Saxion. “Met deze certificering laten we zien dat we duurzaamheid serieus nemen.” Daniël van der Flier, BREEAM assessor namens DuurzaamheidsCertificering, vult aan: “Het was een flinke uitdaging maar met een goed resultaat. De goede samenwerking met Saxion was hierbij een grote meerwaarde. Een fijne klik tussen assesor en expert maakt de inhoudelijke discussies prettig. Ik vind het mooi dat Saxion dit punt als ijkpunt pakt om vervolgens samen met de studenten verduurzamingstrajecten in gang te zetten.”

Verder Verduurzamen

Bij de certificering stopt het namelijk niet voor Saxion. In een later stadium gaan studenten, met behulp van de certificering, onderzoek naar hoe het Ko Wierenga-gebouw verder verduurzaamd kan worden.

Deel dit artikel

Geschreven door:

Pim Klinkenberg

Zoeken

9 tips waar jij rekening mee kunt houden

Advies van onze BREEAM en DGBC Woonmerk experts

Bekijk onze tips Bekijk onze experts