Nieuwbouw warehouse Scherpenhuizen behaalt BREEAM outstanding

Scherpenhuizen heeft haar tweede BREEAM nieuwbouwcertificaat ontvangen, ook de tweede fase, de bouw van het warehouse, is outstanding gecertificeerd. Ondanks enkele wijzigingen in het ontwerp tijdens de bouw, werd zo’n 3% boven de norm voor outstanding gescoord. DuurzaamheidsCertificering was als BREEAM assessor betrokken bij de BREEAM-certificering van dit bouwproject. Dit betekent dat wij onder andere twee BREEAM audits uitvoerden op locatie. W4Y ondersteunt Scherpenhuizen in de rol van Expert.

Denken aan de gehele keten

Scherpenhuizen is gespecialiseerd in de im- en export, groothandel verpakken, op- en overslag en distributie van groente, fruit en exoten. Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog in het vaandel bij Scherpenhuizen. Een voorbeeld hiervan is dat zij aan het milieu denken in de gehele keten van hun proces. In 2017 groeide binnen Scherpenhuizen het enthousiasme en de ambitie om zo duurzaam mogelijk te bouwen bij de realisatie van het nieuwe koeldistributiecentrum.

Daarom heeft Scherpenhuizen gekozen voor de BREEAM-methodiek. BREEAM is een methodiek om de duurzaamheidsprestatie van vastgoed te beoordelen. Door het ontwerp langs deze lat te leggen en te bouwen creëren we een duurzamere gebouwde omgeving. Hier hebben de gebruiker, de maatschappij en het milieu baat bij. In 2019 werd de eerste fase van de nieuwbouw in Eindhoven BREEAM-gecertificeerd met een maximale score Outstanding en een nominatie voor een BREAAM Award.

Innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen

In het ontwerp zijn een flink aantal duurzame maatregelen opgenomen. Door een slimme combinatie van verwarmings- en koeltechniek kon het gebouw gasloos worden uitgevoerd. Voor koeling wordt gebruik gemaakt van overcapaciteit van de bestaande installatie van het belendende gebouw. Warmte wordt met een warmtepomp gerealiseerd. De daarvoor benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen op het eigen dak.

Andere duurzame ontwerpmaatregelen zijn bijvoorbeeld: het opstellen van een vervoersplan, de installatie van laadpalen voor elektrisch vervoer en er is een ecoloog betrokken bij het ontwerp- en bouwproces. Dit laatste zorgde ervoor dat de impact op flora en fauna gedurende het totale project beperkt was en de ecologische waarde in de gebruiksfase toeneemt.

100% betere score

Er zijn veel energiebesparende maatregelen toegepast die het totale elektrische energiegebruik verlagen. Het gebouw is gasloos. De voor het gebouw benodigde elektriciteit (29,36kWh/m2) wordt zelf opgewekt. Het warehouse is daardoor zeer energiezuinig en scoort 100% beter dan een gelijkwaardig gebouw conform bouwbesluit.

Reductie van de impact op het milieu

De impact op het milieu wordt al significant verlaagd door het reduceren van het energieverbruik en bijbehorende CO2-uitstoot. Ook alle waterbesparende voorzieningen als toiletten, douches en kranen leveren een belangrijke besparing op het waterverbruik. Dit is slechts 5m3 per persoon per jaar, waarvan circa 1,5m3 hemelwater dat wordt gebufferd en gebruikt voor toiletspoelingen. Scherpenhuizen krijgt bovendien extra inzicht in het verbruikspatroon door de plaatsing van extra tussenmeters voor elektra- en watergebruik. Zo kunnen zij hier eenvoudig op sturen.

Geschreven door:

Andere artikelen

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.