Engie Services West– hercertificering hoofdkantoor
Onze rol: BREEAM in use assesor
ENGIE Services West heeft een BREEAM-certificaat ontvangen voor het hoofdkantoor in Zaandam. Mede dankzij drijvende zonnepanelen en bidirectionele laadpalen kreeg het gebouw een BREEAM-certificaat voor duurzame gebouwen. De beoordeling luidde ‘Very Good’.
Score 5 procentpunt hoger
Het gebouw uit 1989 kreeg in 2017 voor het eerst een BREEAM-certificaat, toen op de aspecten Gebouw en Beheer. In 2020 volgde een hercertificering op het aspect Gebouw. De score was 5 procentpunt hoger dan in 2017 en kwam uit op 63%. De hogere score kwam tot stand doordat ENGIE Services West het hoofdkantoor op diverse punten verder heeft verduurzaamd. Zo kwamen er zonnepanelen op een wel heel bijzondere plek: in de vijver voor het gebouw. Daarnaast bracht ENGIE in de parkeergarage duurzame ledverlichting aan en werden er laadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst.
Volgende hercertificering strenger
“Het is een mooie score, maar er zijn absoluut nog extra duurzaamheidskansen”, zegt Sven Arensman, bij ENGIE verantwoordelijk voor de hercertificering. “We scoren nu veel punten op het gebied van energie, binnenklimaat en water, maar we kunnen nog groeien op andere thema’s. Bovendien wordt dit jaar de norm strenger. Dat betekent dat de volgende hercertificering volgens de BRL 2020-norm gaat plaatsvinden. De lat ligt straks dus hoger. In de loop van dit jaar gaan we kijken waar wij voor onszelf de lat willen neerleggen.”
Tekenen van innovatiekracht
Het feit dat de zonnepanelen drijven en de laadpalen bidirectioneel zijn, leverde geen extra punten op, vertelt Arensman. “We hebben het tóch gedaan, als showcase voor onze innovatiekracht, want je hoeft natuurlijk niet alles puur voor de certificering te doen. Bovendien kunnen deze innovaties in een ander BREEAM-thema wél de moeite waard zijn. De les die je daaruit kunt trekken: bekijk het altijd integraal.”
Goede score voor gebouw uit 1989
BREEAM-hercertificering moet elke drie jaar plaatsvinden. ENGIE Services West werkte voor de hercertificering samen met BREEAM-expert W4Y. De externe assessor was DuurzaamheidsCertificering. “Bij een bestaand gebouw is een score van 80% wel het maximaal haalbare. Een score van 63% is gewoon erg goed voor een gebouw uit 1989”, aldus Pim Klinkenberg, de assessor van DuurzaamheidsCertificering. “Al bij de eerste certificering in 2017 had ENGIE Zaandam een mooie score voor een pand dat toch al sinds 1989 in gebruik is. Dat de score in korte tijd verbeterd is laat zien dat er aandacht is voor duurzaamheid,” vult Marleen Lubberding, BREEAM adviseur bij W4Y, aan.
Duidelijke verduurzamingsambitie
Klinkenberg vervolgt: “Het is niet per se nodig om voor hercertificering extra verbeteringen door te voeren, maar het is goed om te zien dat ENGIE nooit stilzit. ENGIE heeft een duidelijke ambitie als het gaat om de verduurzaming van gebouwen, niet alleen die van haar klanten, maar ook die van haarzelf. Die ambitie zie je in Zaandam terug, met voorop natuurlijk de drijvende zonnepanelen.”